1988 metų lapkričio 18 dieną Aukščiausioji Taryba pripažino lietuvių kalbą valstybine – tuometė Konstitucija buvo papildyta straipsniu, įteisinančiu lietuvių kalbos vartojimą viešojo gyvenimo srityse. Simboliška, kad tą pačią dieną buvo sugrąžinti ir kiti valstybingumo simboliai – trispalvė ir „Tautiška giesmė“.

Lietuvių kalbos paskelbimo valstybine kalba 35-mečio proga Lietuvos Respublikos Seime vienoje svarbiausių erdvių – Kovo 11-osios Akto salėje – lapkričio 17 dieną vyko renginys „Kartu kalboje ir valstybėje“, kuriame tarp kitų daugiau nei 600 dalyvių buvo ir Pumpėnų gimnazijos gimnazistės Ugnė Bartusevičiūtė, Saulė Gaigalaitė, Kamilė Kaveckaitė, Rusnė Prankaitė, Ugnė Šateikaitė ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Laima Noreikienė.

Apie lietuvių kalbos, tautos ir valstybės ryšį pranešimą skaitė istorikas dr. Algimantas Kasparavičius, parodytas D. Česėkaitės ir A. Sartanavičiaus sukurtas dokumentinis filmas „Išsaugojome kalbą“, apie lietuvių kalbos reikšmę kalbėjo LRT sporto komentatorius Rytis Kazlauskas, VU studentė poetė Mūza Olimpija Svetickaitė, viena inovatyviausių lietuvių kalbos mokytojų Vaida Ambrasaitė, pastaruosius dvejus metus populiariausiu lietuvių vaikų rašytoju išrinktas Tomas Dirgėla, tarptautinių apdovanojimų pelniusi aktorė Aistė Diržiūtė ir LRT kalbos ambasadoriumi vadinamas laidų vedėjas, filmų garsintojas Marijus Žiedas.

 

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Laima Noreikienė