Baigdami mokslo metus Pumpėnų gimnazijos devintokai pratęsė pažintį su Kriklinių apylinkėmis. Mus vėl lydėjo buvusi mokytoja, kraštotyrininkė Onutė Urbonavičiūtė.

Kelionė prasidėjo Moliūnuose prie storiausio Pasvalio krašto ąžuolo. Šį kartą ne tik apžiūrėjome žaliąjį galiūną iš arčiau, bet ir pabandėme apkabinti. Prisiminėme, kaip galima išmatuoti medžio aukštį pasinaudojant matematika ir kaip tai daro specialistai.

Pagrindinis išvykos objektas buvo Moliūnų miškuose pasislėpusi Vatkų smegduobė, vadinama Vatkų įdubala, iki kurios reikėjo nužingsniuoti beveik 8 kilometrus. Manoma, kad smegduobė atsivėrė apie 1912 m. Į ją sukrito augaloti medžiai ir virš vandens liko kyšoti tik jų viršūnės. Tuometinės smegduobės gylis galėjo būti apie 10–15 m. Pakeliui išklausėme mūsų gidės pasakojimą apie kadaise čia buvusį ir vėliau į kitą vietą perkeltą Vatkų kaimą, apie tai, kam seniau priklausė aplinkiniai miškai, dabar esantys net į trijose savivaldybėse: Pasvalio, Biržų ir Panevėžio. Turėjome progą stebėti, kaip keičiasi miškas: nuo smėlėto pušyno iki drėgno eglyno, matėme naujai pasodintą ąžuolyną, tyrinėjome pakelyje pasitaikančius miško gyventojų pėdsakus, apžiūrėjome didžiulį skruzdėlyną. O kur dar miško kvapai ir garsai: nuo varlių orkestro iki paukščių solinių numerių.

Paskui aplankėme dar vieną šiuose kraštuose buvusią ponų Karpių valdą – Januškų dvarą. Labai gražioje vietoje prie Pyvesos seniau buvo Karpių medžioklės rezidencija. Dvaro pastate vėliau veikė pradžios mokykla, gyveno žmonės. Dabar buvęs dvaras visiškai apleistas. Buvusį grožį mena iš tų laikų likę gražuoliai maumedžiai. Į Januškus mus atvedė ne tik Karpių istorija. Šios vietos dar saugo 1863 m. sukilimo atgarsius. Netoli esančios Žaliosios pušynuose veikė sukilėlių būrys, čia dar išlikusios sušaudytos pušys, iki šiol vadinamos Muravjovo pušimis. Prie Pyvesos vingio rymo seni kryžiai, saugodami išnykusio kaimo kapinaites, kurios priglaudė ir sukilėlius.

Puikus oras, smagus pasivaikščiojimas ir krašto istorijos bei gamtos pamoka viename. Dėkojame gerbiamai Onutei už įdomius pasakojimus ir jau laukiame kitos vasaros.

IG klasės auklėtoja R. Žemaitytė