Gegužės 10–birželio 8 dienomis ketvirtokai vykdė baigiamąjį projektą „Nuo raidės iki knygos“. Kadangi tema plati, projekto veiklas suskirstėme į keturias dalis. Pirmoji dalis „Gražiausios raidės rinkimai“ sutelkė bendram darbui visus šeimos narius. Balsuodami išsirinkome labiausiai visiems namiškiams patinkančią raidę ir tada užvirė darbas: karpėme, klijavome, aplikavome, pjaustėme, kalėme, dažėme, pynėme... Rezultatas puikus! Kai surengėme darbų parodą, supratome ir padarėme išvadas – ne tai svarbiausia, kuri raidė pati gražiausia... Visos jos gražios ir labai reikalingos. O savo rankomis padarytos ir taip gražiai padabintos, jos tampa nepakartojamomis! Bet pats svarbiausias dalykas yra tas, kad šiuos puikius darbelius kūrė visa šeima kartu! Bendrystė, drauge priimti sprendimai, vienas kitam pagelbėjant atliktas darbas telkia ir suartina.

Antrąją projekto veiklą „Kaip atsirado knyga?“ įgyvendinome Pasvalio Mariaus Katiliškio bibliotekoje. Čia susipažinome su knygos atsiradimu ir gamyba. Interaktyviame užsiėmime „Knygos kelias“ gaminome viduramžiais naudotą rašalą, pjaustėme pergamentą, rišome knygą. O kaip įdomu buvo pamatyti seniausią bibliotekos knygą – 1897 metais išleistą lenkų kalba parašytą Bibliją ir elektronines skaitykles!

Trečioji projekto dalis – „Senoji popieriaus gamyba“. Įgyvendinant šią veiklą vykome į Biržų krašto muziejų, kur ne tik išgirdome pasakojimą apie tai, kaip popierių gamino maždaug prieš 2000 metų, bet ir patys pabandėme jį pasidaryti.

Slaptojoje lietuviškoje mokykloje Pasvalio krašto muziejuje apsilankėme įgyvendindami ketvirtąją projekto dalį. Čia mus pasitiko šeimininkė ir savo dūminėje gryčioje supažindino su daraktore. Kartu su ja trumpam tapome XIX amžiaus slaptosios mokyklos mokytiniais: skaitėme draudžiamas lietuviškas knygas, rašėme žąsies plunksnomis ant doskelių, siuvome tetradkas. O kiek emocijų patyrėme, kai į gryčią įsiveržė žandaras! Bet jis įsibrovė, kai mes jau buvome savo darbo vietose ir skaitėme rusišką knygelę.

Visas įgyvendintas projekto veiklas pristatėme paskutinės pamokos metu tėveliams ir svečiams. Džiaugiamės, kad šio projekto dėka papildėme savo žinių bagažą ir sužinojome dar negirdėtų dalykų apie raides, raštą, popierių, knygas.

4 klasės mokytoja Vilija Grubienė