Besimokydama dešimtoje (II gimn.) klasėje, užpildžiau anketą dalyvauti mainų programoje Assist. Vienuoliktą klasę baigiau Jungtinėse Amerikos Valstijose, Konektikute. Assist yra mainų programa, kuri suteikia galimybę vienerius metus mokytis privačioje mokykloje JAV.

Internatinę mokyklą daugelis įsivaizduoja kaip vietą, į kurią siunčiami vaikai, su kuriais tėvai negali susitvarkyti, bet JAV tokios mokyklos laikomos prestižinėmis institucijomis, kurios geriausiai paruošia mokinius gyvenimui ir studijoms. Privačios internatinės mokyklos JAV gali kainuoti nuo 40 iki 80 tūkstančių eurų per metus. Assist programa finansuoja mokslo metų kainą.

Pati pasirinkti mokyklos negalėjau, Assist parenka mokyklą mokiniams pagal jų pomėgius. Man Assist parinko The Frederick Gunn School. Ši mokykla man labai greitai tapo antraisiais namais. Mokyklos bendruomenė mane labai šiltai priėmė, niekada nesijaučiau vieniša. Visa mokykla buvo lyg viena didelė šeima.

Šioje mokykloje mokėsi apie 350 mokinių nuo 9 iki 12 klasės. Apie 20% mokinių – iš užsienio, aš buvau vienintelė lietuvė. Mokykloje yra iškeltos visų valstybių, iš kurių yra atvykę mokiniai, vėliavos. Šiais metais buvo iškelta ir Lietuvos trispalvė.

Mokyklos teritorija labai didelė. Kiekvienas pastatas turi savo paskirtį: vienas pastatas skirtas menams, kitas – mokslui, dar kitas – sportui ir dar daugybė namų/bendrabučių, biblioteka ir valgykla. Vykdavo „namų varžybos“. Kartą per mėnesį kiekvienas namas turėdavo galimybę laimėti taškų ir pakilti į pirmąją vietą. Laimėjęs namas gauna taurę ir geriausio namo titulą. Aš gyvenau Gibson name, mes užėmėme garbingą trečią vietą.

Visus metus buvau labai užsiėmusi. Mokykloje visada pilna veiklos: rudenį vaidinau spektaklyje, žiemą dalyvavau Model UN renginyje Vašingtone, o pavasarį žaidžiau frisbi. Kiekvienas mokinys privalo po pamokų dalyvauti kokioje nors užklasinėje veikloje. Ledo ritulys – labai svarbus ir populiarus sportas. Mokyklos teritorijoje visada vyksta kokios nors rungtynės, o nežaidžiantys mokiniai yra kviečiami jų stebėti.

Mokyklos dvasia be galo svarbi JAV mokyklose. Ten mokykla yra visas mokinio gyvenimas: mokaisi, sportuoji ir, žinoma, gyveni. Dėl to privačiose mokyklose yra krūva taisyklių, kurių reikia laikytis, pavyzdžiui: po 22.00 valandos negalima palikti namų, vėlavimas į pamokas nors vieną minutę kainuoja pastabą, jei esi pagautas sukčiaujant du kartus iš eilės ar mokyklos teritorijoje turi alkoholio, cigarečių, esi pašalinamas iš mokyklos. Pašalintiems mokiniams mokslų kaina (80 tūkst. eurų) nėra grąžinama (per visus mokslo metus taip nutiko apie 20 mokinių).

Būdama JAV, gavau progą pakeliauti. Mano mokykla buvo 130 km nuo Niujorko. Šiame mieste buvau keletą kartų. Lankiausi ir JAV sostinėje Vašingtone, dar 6 valstijose! Atostogos buvo ilgos: rudenį – dešimt dienų, žiemą ir pavasarį – po tris savaites. Atostogų metu gyvenau amerikiečių šeimose. Susipažinau su jų buitimi ir kultūra, tradicijomis. Pamačiau tikrai daug, sutikau daugybę įdomių žmonių ir susiradau begalę nuostabių draugų.

Esu labai dėkinga savo tėvams, mokytojams ir Assist programai už šią galimybę.

Neda