Pumpėnų gimnazijoje visus metus vyko įvairūs renginiai, skirti mokyklos 160 metų jubiliejui. Baigiantis mokslo metams nusprendėme šiai sukakčiai skirti integruotą geografijos ir informacinių technologijų pamoką – su devintokais išėjome ieškoti mokyklos istorijos pėdsakų Pumpėnų miestelyje. Drauge pasivaikščioti pasikvietėme buvusį Pumpėnų mokyklos mokinį, kraštotyrininką Algimantą Stalilionį.

Pasivaikščiojimas prasidėjo nuo pasakojimo apie kelią. Ieškojome už mokyklos dar esančių senojo kelio liekanų. Ne vienas pirmą kartą sužinojo, kada buvo nutiestas Pumpėnų miestelį juosiantis plentas, kur seniau ėjo keliai į Panevėžį, Pasvalį ar Pušalotą. Bandėme spėlioti, kodėl mokyklą pastatė miestelio pakraštyje, o ne centre. Prie senojo mokyklos pastato svečias priminė istoriją apie mokyklai atiduotas bažnyčios bokštams skirtas plytas ir paaiškino, kad mokykla turėtų švęsti ne 160 metų jubiliejų, o 240 metų sukaktį. Tiek metų sukaktų skaičiuojant įkūrimo metus nuo vienuolių Karmelitų mokyklos.

Žingsniuodami Panevėžio gatve link miestelio centro, suskaičiavome net penkis pastatus, kurie buvo susiję su mokykla, prisiminėme mokykloje dirbusius mokytojus. Mokykla be mokinių būtų tik pastatas, todėl nepamiršome ir buvusio Pumpėnų mokyklos mokinio, vieno žymiausių Lietuvos filmų apie gamtą režisieriaus ir operatoriaus Petro Abukevičiaus. Aplankėme jo gimtąją sodybą, prisiminėme ir garsiąją meškutę Nidą bei jos nuotykius.

Pro Pumpėnų simboliu tapusį malūną pasukome link senųjų žydų kapinių. Pakeliui prisiminėme miestelyje veikusią žydų mokyklą. Gaila, kad apie ją išlikę labai mažai istorinių žinių, seniai nebėra ir pastato.

Į vieną pamoką sutilpo tik pusė miestelio istorijos, tęsinys laukia kitąmet. Labai dėkojame gerbiamam A. Stalilioniui už galimybę istoriją pamatyti gyvai.

Išgirstus pasakojimus, vaizdo medžiagą mokiniai vėliau panaudos per geografijos ir informacinių technologijų pamokas atlikdami praktines užduotis.

Informacinių technologijų mokytoja R. Žemaitytė, geografijos mokytoja L. Skoblickaitė