si

2023 m. vasario 7 d. daugelyje pasaulio šalių buvo minima jau 20-oji Saugesnio interneto diena.

Dienos tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis. Šių metų akcijos šūkis – Kurkime geresnį internetą kartu!

Pumpėnų gimnazijoje šiais metais paminėjome ne tik Saugesnio interneto dieną, bet saugesniam internetui paskyrėme visą vasario mėnesį.

Įvairias veiklas su mokiniais vykdė informacinių technologijų mokytoja Rima Žemaitytė, socialinė pedagogė Gražina Kiaunienė ir gimnazijos bibliotekininkė Edita Jackuvienė.

1a ir 1b klasės mokiniai su bibliotekininke Edita diskutavo apie tai, kiek jie laiko praleidžia prie ekranų, ką veikia internete, svarstė ar internetas gali būti nesaugus. Po to atliko užduotį grupelėse: sugalvojo daug veiklų, kuriomis galima užsiimti laisvalaikiu (be telefonų, planšečių ir kompiuterių).

2-4 klasės mokiniams bibliotekoje vyko praktiniai užsiėmimai „Apuoko pamokėlės“, kurių metu mokiniai buvo supažindinti su saugaus elgesio internete pagrindais panaudojant Kiškio, Lapės ir Apuoko personažus. Mokiniai dėliojo istorijas iš išdalintų kortelių su šiais personažais. Veiklos rezultatas – gaunamos situacijos, kokios yra kiškio neatsargaus elgesio pasekmės, kaip iš to pasipelno lapė ir koks šių situacijų apuoko moralas.  Mokiniai su bibliotekininke diskutavo, kaip šios šmaikščios istorijos atrodytų žmonių gyvenimuose, ko galime pasimokyti iš šių aptartų situacijų.

6 klasės mokiniai per informacinių technologijų pamoką draugiškai varžėsi atlikdami testus ir išsiaiškino kas geriausiai žino saugaus elgesio internete taisykles. Nugalėtojams atiteko projekto „Draugiškas internetas“ prizai.

Su IG ir IIG klasių gimnazistais susitiko Pasvalio rajono policijos komisariato Bendruomenės policijos pareigūnė Modesta Bertašiūtė. Pareigūnė su mokiniais kalbėjosi apie atsakomybę už neleistinus veiksmus socialiniuose tinkluose, apie suaktyvėjusių internetinių sukčių keliamas grėsmes, apie saugų asmeninių duomenų naudojimą. Susitikimo pabaigoje gimnazistai galėjo parungtiniauti žaisdami Kahoot žaidimą. Nugalėtojai buvo paskatinti policijos prizais.