Užgavėnės – žiemos palydų ir grįžtančio pavasario šventė. Visi žino, kad nuo seno jos švenčiamos triukšmingai, linksmai, nes tikima, kad, jei Gavėnia bus sutikta sočiai ir gerai pasilinksminus, tai vasarą nieko nestigs. Tradicija Užgavėnių metu dėvėti Kaukes atkeliavo iš gilios senovės. Taip žmonės stengėsi išgąsdinti žiemą. Vienos kaukės mėgdžioja žmogiškus personažus – pirklius, sukčius, daktarus, ponus; kitos – mitinius personažus: raganas, velnius, giltines; o trečios kaukės žmones paverčia gyvūnais: avinais, vilkais, lokiais, ožiais.

Priešmokyklinio ugdymo ir ,,Krikliukų“ grupių vaikus, garsiai dainuodami ir šūkaudami, į šventę kvietė Užgavėnių persirengėliai. Vaikai susipažino su kaukių įvairove, veikėjų simboliais: Lašininiu, Kanapiniu, More, ir kt. Lašininis ir Kanapinis ragino susirinkusiuosius vaišintis, sočiai privalgyti lašinių ir kito riebaus maisto. Visi linksminosi, šoko, dainavo, pokštavo, žaidė įvairius žaidimus: „Staugia vilkas pagiry“, „Šalta žiema šalin eina“, „Bėgo ožka per mišką“, „Senis“, „Blynai“, „Lėk Žirgeli“, „Ruda meška“, „Kepė boba bandeles“, „Saulele, motule“. Raganų paraginti vaikai sukėlė tikrą žiemos pūgą. Šventės metu neapsieita ir be varžytuvių – virvės traukimo. Vaikų padedami Lašininis su Kanapiniu rungėsi tarpusavyje tol, kol Kanapinis tapo nugalėtoju. Kol visi linksminosi gaspadinės kepė pagrindinį Užgavėnių patiekalą – blynus. Blynai – artėjančio pavasario, žemės pabudimo simbolis, savo forma ir spalva primenantys saulę. Šventės kulminacija – Morės, o kartu ir negerų poelgių, pykčio, pavydo, patyčių, viso kas bloga sudeginimas. Nors ir nugalėtas, tačiau nepraradęs geros nuotaikos Lašininis visus pakvietė sukurti Užgavėnių orkestrą. Persirengėliai grojo įvairiais būgnais, barškalais, lazdelėmis, senoviniais buities rakandais, šaukštais.

Užgavėnių šventė žavi liaudiško humoro grožiu, kūrybingumu, tradicijomis, triukšmu, bendryste, gera nuotaika ir gausiomis vaišėmis.
Dėkojame: Pumpėnų gimnazijos valgyklos darbuotojoms Giedrei ir Rasai už vaišes ir nuotaikingą rytinį sutikimą; socialiniams partneriams: Kriklinių miestelio kultūros namų darbuotojoms Valentinai ir Laimai, bibliotekininkei Ritai, aktyviai bendruomenės narei Palmai už bendradarbiavimą, šventinę nuotaiką, muziką, džiugias emocijas; grupių tėveliams už pagalbą ruošiantis šventei ir vaišes.

 

Mokytojos Jovita ir Jolanta