Paskutinį rugsėjo ketvirtadienį 1a ir 1b klasių mokiniai, vadovaujami mokytojų D. Anilionytės ir G. Krušinskienės, išsiruošė į ekskursiją po Sraigių ūkį, kuris įsikūręs Panevėžio rajono Trakiškio kaime. 

Vos atvykus akį patraukė sraigių skulptūromis, kompozicijomis išpuošta lauko aplinka, kuri išdavė, kad atvykome į reikiamą vietą.  Entuziastinga sraigių augintoja Janina Krištaponienė mokiniams pravedė edukaciją „Pažintis su sraige“, žiūrėjome filmą apie visą sraigių auginimo procesą ir jo etapus. Pirmokai susipažino su ištisa sraigių karalyste, o ūkininkė papasakojo vaikams ne tik apie sraigių auginimą, jų ypatumus, bet ir kitas įdomybes iš šių padarėlių gyvenimo. Sraigių ūkyje auginamos kelių rūšių sraigės, vienos jų – didžiosios afrikinės sraigės, skirtos maistui bei perdirbimui. Be maistinių sraigių ūkyje auginama dar penkių rūšių „Achatinas“ sraiges, kurios auginamos tam, kad galėtų jas parodyti ekskursijų lankytojams. Vaikai stebėjosi, kad sraigės renkamos, maudomos, migdomos, o rugsėjį sraigyne vyksta didysis darbymetis. Sužinojo, kad iš 100 g sraigių kiaušinėlių, dar vadinamų ikra, vos per 10 dienų išsirita apie 2000 sraigyčių. Šiame ūkyje kasmet paleidžiama augti apie 200 000  sraigių. Sraigės  labai tvarkingos, nelipa ant maisto (joms pabertų miltų, patarkuotų morkyčių ir kt.), o tvarkingai ėda prišliaužę prie pat kraštelio, jos mėgsta drėgmę, suaktyvėja naktį. Pirmokai mokėsi suskaičiuoti  net sraigutės amžių.

Grįžę po edukacijos, mokiniai dalinosi įspūdžiais, pakartojo, ką naujo sužinojo apie šiuos šliaužiančius gyvūnėlius, piešė, karpė ir lipdė sraigeles. Tokios išvykos paįvairina pasaulio pažinimo pamokas, vaikai turi galimybę stebėti, paliesti ir tyrinėti gyvąją gamtą.

                                                                          Mokytoja   Danguolė Anilionytė