Gegužės 30 – birželio 4 dienomis Pumpėnų gimnazijoje svečiavosi projekto dalyvių komandos iš Turkijos, Bulgarijos, Rumunijos, Italijos. Mūsų gimnazijos mokinių komanda Saulė Gaigalaitė (9 kl.), Aronas Mikėnas (9 kl.), Gabija Jareckaitė (9 kl.), Ineta Zakarevičiūtė (9 kl.) ,Dagnė Augustinaitė (10 kl.), Laura Morkūnaitė (10 kl.), Joris Valtaris (10 kl.), Neda Strelčiūnaitė (10 kl.) labai stengėsi, kad projekto dalyviai išsivežtų daug šiltų įspūdžių ir nepamirštamų akimirkų iš Lietuvos.

Pirmą dieną projekto dalyviai smagiai žaidė susipažinimo, komandų formavimo žaidimus, pasivaikščiojo po Pumpėnus, susitiko ir pabendravo su Pumpėnų Šv. M. M. Škaplierinės bažnyčios kunigais. Mūsų mokiniai svečius pavedžiojo po mokyklą, parodė dalykų kabinetus, sporto, treniruoklių salę, biblioteką, papasakojo kokių dalykų mokosi vaikai Pumpėnų gimnazijoje ir t.t. Antrą dieną vyko užsiėmimai ,,Lygybei taip- kiekvienas svarbus“, kuriuose vedė lektorius Edvinas Grauželis iš Vilniaus. Po pietų, pasiskirstę į komandas, mokiniai gamino, pristatė ir ragavo Italijos, Turkijos, Rumunijos, Bulgarijos ir Lietuvos tradicinius patiekalus. Dailės mokytoja D. Augustinienė kartu su Dagne Augustinaite pravedė edukacinį užsiėmimą, kurio metu mokiniai dekoravo stiklinius puodelius. Išvykos į Vilnių metu svečiai turėjo galimybę pasivaikščioti po senamiestį, aplankyti Vilniaus katedrą, Bernardinų sodą, Užupio respubliką ir t.t. Ketvirtą dieną aplankyti Biržai. Biržų pilyje edukacijų metu svečiai grojo tradiciniais lietuviškais instrumentais ( skudučiai, ragas), susipažino su muziejaus ekspozicijomis. Rinkuškiuose klausėsi pasakojimų apie lietuviškos giros gamybos tradicijas, skanavo lietuviškų patiekalų. Patys drąsiausi dalyviai, nepabūgę lietaus užlipo į Kirkilų apžvalgos bokštą, apžiūrėjo Karvės olą. O vakare visi mokėsi lietuvių liaudies šokių ir smagiai leido laiką liaudiškoje vakaronėje, kurioje Pasvalio folkloro grupė ,,Rags“ nepaliko abejingų! Vyko pažymėjimų įteikimo ceremonija ir aišku diskoteka! Paskutinę dieną visų šalių projektų vadovai vyko į susitikimą su Pasvalio r. meru G. Gegužinsku, savivaldybės administracijos švietimo ir sporto skyriaus vedėju ir savivaldybės administracijos atstovais. Pumpėnų gimnazijoje likę mokiniai gamino kalendorius 2022 metams iš visų projekto išvykų, pristatė juos, pasakojo apie įsimintiniausias akimirkas Lietuvoje. Projektas baigėsi... Atsisveikinant buvo daug ašarų, šiltų apsikabinimų, pažadų bendrauti ir pasibaigus projektui. Neda Strelčiūnaitė : ,,Man labai patiko ši patirtis. Manau, kad visi, kurie lankėsi Lietuvoje, praleido laiką nuostabiai. Vienintelis skundas, kurį girdėjau, buvo tas, kad viešnagė buvo per trumpa! Visi norėjo pasilikti Lietuvoje ilgesniam laikui. Bet tai labiau komplimentas, nei skundas“.

Kad visos veiklos projekte vyktų sklandžiai, didelį ir kruopštų darbą atliko mūsų gimnazijos

komanda: direktorius Alvydas Matuzevičius, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Lijana Kvedarienė, anglų kalbos mokytoja Virginija Aniūnaitė, Vaiva Jareckienė, Gražina Kiaunienė, Eglė Mickeliūnienė, Laima Noreikienė, Diana Augustinienė, Olga Daugene bei nepailstantys geltonųjų autobusiukų vairuotojai Juozas Traškevičius, Nerijus Jackus, Remigijus Raila. Už skanų maistą, kurį įvertino visi svečiai dėkojame virėjoms Giedrei Gailiūnienei ir Rasai Vyšniauskienei