Jau daug metų mūsų gimnazijoje gyvuoja tradicija – ketvirtoje klasėje mokiniai vykdo integruotos veiklos projektus, kurių metu ugdomas mokinių savivaldumas, pilietiškumas ir asmeninė atsakomybė.

Šiais metais 4b klasės mokiniai vykdė integruotos veiklos projektą „Pažink savo gimtinę“. Mokiniai rinko medžiagą apie savo gimtųjų apylinkių istorinius, kultūrinius ir gamtos paminklus. Šią medžiagą mokiniai ne tik pristatė savo klasės draugams, bet ir sugalvojo užduotis, bei įvairius jų atlikimo būdus. Ketvirtokai aplankė Rinkūnų senosios mokyklos paminklinį akmenį, pilkapynus. Užduotis atliko ant srauniosios Pyvesos krantų. Krikliniuose svetingai savo muziejų aprodė istorikas Juozas Beniulis. Mokiniams didelį įspūdį paliko Žaliojoje girioje esančių partizanų bunkerių Nr.1 ir Nr.2 lankymas. Akį džiugino gamtos paminklu laikomas Moliūnų ąžuolas. Smagu buvo aplankyti Pušalotą, kuriame glūdi sena ir įdomi istorija apie miestelio vardo kilmę, apie žydų sinagogos laikus. Teko paėjėti link istorinės Siauruko stoties senąja Pušaloto gatve – bruku, pabuvoti šalia medinės bažnyčios ir savo istorijomis garsios klebonijos. Mikoliškis nustebino savo gražiai tvarkomu parku, pabuvojome paukštyno teritorijoje, pažaidėme kultūros namų vaikų žaidimo aikštelėje. Kalno kaime turėjome ypatingą misiją – susipažinti su klasės draugės Evelinos augintiniais Princese ir Kinderiu. Visi norintys Evelinos klasės draugai turėjo laimę pajodinėti. Nė kiek ne mažesnį įspūdį paliko Jurgėnų kaime esanti etnografinė sodyba, kurios šeimininkė kantriai vedžiojo mokinius ir pasakojo apie šioje sodyboje sukauptus eksponatus. Mokiniams teko net išbandyti praeitame šimtmetyje sukurtą ir dar tebeveikiančią gaisrininkų sireną. Gražios Kalno kaime ir ežerėlio pakrantės, čia ketvirtokai žaidė žaidimus, linksminosi. Projekto keliones baigėme Pumpėnų istorinių kultūrinių paminklų lankymu. Mokiniai sužinojo apie Kulalio malūno savininkų liūdną likimą, apie Pumpėnų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčios gaisrus ir atstatymus, gražiosios bažnyčios tvoros statybą ir pirmąsias Pumpėnuose įkurtas pradines mokyklas ir išlikusį senąjį mokyklos pastatą, beje kuriame ir mokėmės paskutinius mėnesius. Baigę keliauti po gimtųjų apylinkių istorines vietas, mokiniai sėdo kurti skaidres. Kiekvienas mokinys įkėlė savo gimtosios vietos nuotraukas, jas pakomentavo.

Nuoširdžiai dėkoju tėveliams – šio projekto rėmėjams. Jų įsteigti prizai stipriai motyvavo mokinius klausytis draugų pasakojimų ir teisingai atlikti užduotis.

Mokinių sukurtas skaidres rasite čia: Pažink savo gimtinę.pdf

4b klasė mokytoja Gita Krušinskienė