Balandžio 4 – 8 dienomis gimnazijoje viešėjo Erasmus+ projekto „Connecting Comunities to the Labour Market – COLAB“ (Bendruomenių prijungimas prie darbo rinkos) dalyviai iš 4 šalių: Vengrijos, Italijos, Ispanijos ir Turkijos. Projekto Pumpėnų gimnazijoje tema: „Occupations today– mondatory“ (Šiuolaikinės profesijos – privalomos kvalifikacijos).

Ankstų pirmadienio rytą į Pumpėnus atvykę moksleiviai kartu su mūsų gimnazijos gimnazistais Ugne Jankevičiūte, Kristupu Kondratavičiumi, Renaldu Masilioniu, Deimante Plesnevičiūte (IVG), Julita Kancleryte, Kamile Krūmaite, Simona Mulevičiūte (IIIG) ir Neda Strelčiūnaite (IIG) pirmiausia susipažino žaisdami žaidimus, kuriuos organizavo socialinė pedagogė Gražina Kiaunienė. Pristatė savo iš anksto paruoštus namų darbus – interviu su smulkiaisiais verslininkais. Atvykusius svečius sužavėjo ir nustebino Pumpėnų miestelio mažumas ir grožis, nes jiems buvo surengta ekskursija pėsčiomis, o mūsų mokyklos gimnazistai tapo šauniais gidais. Apžiūrėtas miestelio simbolis – malūnas, aplankyti senosios žydų kapinės, Pumpėnų miestelio centras, pasigrožėta Švč. M. Marijos Škaplierinės bažnyčia. Svečiams buvo netikėta išgirsti kunigų vienuolių Domingo Avellanedos ir Juan Marcos Coduti bei seminaristo Luko Treškevičiaus pasakojimą apie bažnyčią net trimis kalbomis (anglų, italų, ispanų). Grįžę pratęsė pristatymus, o pirmąją dieną baigė ekskursija po gimnaziją, kurią pristatė Neda Strelčiūnaitė.

Antroji projekto diena taip pat buvo labai intensyvi ir darbinga: aplankyti Panevėžio atviras jaunimo ir Panevėžio jaunimo darbo centrai, dalyviams organizuotas seminaras, kaip pradėti elektroninę prekybą, kokių profesinių įgūdžių ir savybių reikia norint sėkmingai užsiimti tokiu verslu. Seminarą vedė lektorius iš Vilniaus universiteto Andrius Pilypaitis. Trečiadienį veiklos persikėlė į Pasvalio krašto muziejų. Jaunuoliai susipažino su Pasvalio krašto istorija, kultūra, dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Kaip skalbė močiutės“, o tuo metu delegacijų vadovai susitiko su Pasvalio rajono meru Gintautu Gegužinsku, švietimo skyriaus vedėju dr. Gvidu Viliu.

Kitos dvi dienos buvo skirtos susipažinimui su Lietuvos istorija, kraštovaizdžiu, kultūra ir kulinariniu paveldu: aplankyta sostinė Vilnius ir Biržų krašto įžymybės (pilis, Kirkilų bokštas, Karvės ola, Astravo dvaras), keliauta „Giros keliu“ Rinkuškiuose.

Projekto Pumpėnuose metu dalyviai daug sužinojo apie šiuolaikines profesijas, kokių gebėjimų ir įgūdžių joms reikia, ką kiekvienam reikia tobulinti, geriau pažino save, pasimokė vieni iš kitų, praplėtė savo akiratį bei patobulino anglų kalbos.

Kad veiklos projekte vyktų sklandžiai, didelį ir kruopštų darbą atliko mūsų gimnazijos sutelktai dirbusi komanda: direktorius Alvydas Matuzevičius, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Lijana Kvedarienė, anglų kalbos mokytojos Virginija Aniūnaitė ir Rūta Garbštienė, Vaiva Jareckienė, Gražina Kiaunienė, Eglė Mickeliūnienė, Laima Noreikienė, Olga Daugene bei nepailstantys geltonųjų autobusiukų vairuotojai Juozas Traškevičius, Nerijus Jackus, Remigijus Raila ir virėjos Giedrė Gailiūnienė ir Rasa Vyšniauskienė.

Mokytoja Laima Noreikienė