Balandžio 28 dieną gimnazijoje įvyko Tarptautinei gimtosios kalbos dienai skirtų veiklų (organizavo lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Jurga Bagdonienė ir Laima Noreikienė) baigiamasis renginys – susitikimas su užsieniečiais, kurie gyvendami ir dirbdami Lietuvoje išmoko lietuvių kalbą. Susitikimą vedė IIG klasės gimnazistės Laura Morkūnaitė ir Neda Strelčiūnaitė.

Susitikime nuotoliniu būdu hibridinėje klasėje dalyvavo Įsikūnijusio Žodžio kongregacijos seserys vienuolės: amerikietė Constancy, šiuo metu esanti misijoje Airijoje, brazilė Čestachova iš Liuksemburgo ir brazilė Intemerata iš Kordobos. Jos visos skirtingu metu buvo misijoje Lietuvoje, Pumpėnuose. Gaila, kad dėl didelio laiko skirtumo negalėjo prisijungti kunigas iš Brazlijos Davidson Coelho, bet atsiuntė lietuvišką elektroninį laišką. Gimnazistėms buvo įdomu sužinoti, koks buvo pirmasis įspūdis išgirdus lietuvių kalbą, kas buvo sunkiausia, ar yra lietuviškų žodžių, be kurių negali išsiversti net ir kalbėdamos ne lietuviškai. Visus susirinkusius maloniai nustebino ir sužavėjo, kad nė viena iš dalyvių nepamiršo lietuvių kalbos, vis dar puikiai kalba (pakviestos į susitikimą ukrainietės sesers Dovirės vertėjos iš ispanų kalbos pagalbos net neprireikė). Pašnekovės sakė, kad lietuvių kalba joms vis dar reikalinga dirbant.

Baigiantis susitikimui dalyvės palinkėjo meilės gražiajai šaliai Lietuvai, mokslui ir unikaliai gimtajai lietuvių kalbai, skatino klausyti savo mokytojų patarimų bei siekti užsibrėžtų tikslų ir nepasiduoti susidūrus su sunkumais.

Kunigo Davidson laiškas (kalba netaisyta): Aš esu kunigas Davidsonas (vardui lietuvišką galūnę pridėjo pats laiško autorius). Pirmuosius dvejus kunigo metus prieš devynerius metus buvau išsiųstas į misiją Lietuvoje, Pumpėnuose. Parapijoje kunigu buvau dvejus metus. Man buvo labai gera patirtis pažinti šią šalį su jos gamtos grožiu ir senovine kultūra. Nepaisant sunkumų dėl labai šalto klimato, kurio niekada neįsivaizdavau per visą savo gyvenimą, ir labai sunkios kalbos. Tačiau turėjau gerą laiką mokydamasis lietuvių kalbos su mokytoja Laima, kuri turėjo daug kantrybės su manimi lietuvių kalbos pamokų laiku. Esu jai už tai labai dėkingas.

Man buvA (parašyta tarmiškai, norint atkreipti dėmesį galūnė išskirta didžiąja raide) ypatingas laikas du kartus per savaitę eiti į mokyklą Pumpėnuose, dalyvauti lietuvių kalbos pamokose. Buvo labai smagu ir kartu juokinga, nes iš pradžių nieko nesupratau ir mokėjau tik juoktis. Aš ir mokytoja taip pat.

Iš Brazilijos siunčiu didelį sveikinimą visiems Pumpėnų mokyklos mokytojams ir mokiniams. Iki pasimatymo! Su Dievu!

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, mokiusi susitikimo dalyvius lietuvių kalbos, Laima Noreikienė.