Jau penktus metus iš eilės Pasvalio rajone organizuojami Jaunimo apdovanojimai. Šiais apdovanojimais siekiama padėkoti į visuomeninę veiklą įsitraukusiems žmonėms ar organizacijoms bei paskatinti jaunimą pasirinkti savanorystės kelią.

Labai džiaugiamės, kad šiais metais tarp laimėtojų yra net keli mūsų gimnazijos atstovai.

Metų jaunimo lydere išrinkta Pumpėnų gimnazijos fizinio ugdymo mokytoja Eglė Mickeliūnienė. Atsiimdama apdovanojimą mokytoja Eglė jaunimui palinkėjo atrasti savo mylimą darbą, nes tik atsiduodant visa širdimi visi tikslai yra pasiekiami.

Metų savanorių apdovanojimą šiemet pelnė mūsų gimnazijos mokiniai Gabija ir Vytenis Jareckai. Pumpėnuose gyvenantys brolis ir sesuo aktyviai prisideda prie miestelyje vykstančių veiklų ir vienas kitą motyvuoja nestovėti vietoje. Renginio metu buvo paminėti ir apdovanoti visi šiam kraštui neabejingi savanoriai, tarp kurių – esami arba buvę Pumpėnų gimnazistai: Laura Morkūnaitė, Laurynas Žaltickas, Kasparas Markevičius, Irūna Morkevičiūtė, Aušrinė Lipnickaitė, Teisutis Katkūnas, Ugnė Bartašiūtė, Eigirdas Bartašius.

Gimnazijos mokinių tarybos pirmininkė Saulė Gaigalaitė pakalbino mokytoją Eglę Mickeliūnienę ir 1G klasės gimnazistę Gabiją Jareckaitę.

Saulė: Ką būtent Jums reiškia žodis „lyderis“?

Mokytoja Eglė: Lyderis – žmogus, į kurį verta lygiuotis ir žmogus, kuris atiduoda dalelę savęs, kad kiti iš jo galėtų pasimokyti ir į jį lygiuotis. Lyderis lyg kelrodė žvaigždė, kurią visi mato labai ryškiai, o esant reikalui jis gali ir pabarti, ir paguosti.

Saulė: Jūs buvote išrinkta Metų Jaunimo Lydere ne be reikalo: esate „Jaunimas Gali“ koordinatorė, prisidedate prie renginių, motyvuojate mokinius (ir ne tik) sportuoti bei pasiekti tikslų, o kas motyvuoja Jus?

Mokytoja Eglė: Mane motyvuoja jaunimas. Jeigu jauni žmonės turi norų, tai dar labiau užveda ir dar labiau norisi stengtis, organizuoti, dalyvauti ir padėti jaunimui pajusti sėkmę, o kartais ir nesėkmę, nes iš kiekvienos situacijos pasimokome ir išsinešame daug vertingų dalykų.

Saulė: Ką Jums suteikia darbas su jaunais žmonėmis? Ko iš jų išmokstate?

Mokytoja Eglė: Jeigu jauni žmonės su manimi bendrauja, šneka, nori organizuoti veiklas, klausia ir domisi, tai reiškia, kad aš dar atitinku jaunimo kriterijus. Tai be galo džiugina. Jaunas žmogus mus „užkuria“ bei priverčia domėtis ta diena, kas vyksta jų gyvenime, kaip jie priima sprendimus ir pačiai iš jų mokytis į situacijas žiūrėti kitomis spalvomis

Saulė: Nuo ko prasidėjo tavo veikla/savanorystė ir kas paskatino žengti pirmąjį žingsnį savanorystės link?

Gabija: Pirmas mano ir brolio savanoriavimas buvo prieš keletą metų per Vidurvasario šventę Pumpėnuose, kuomet internete pamatėme vaizdo įrašą su kvietimu ateiti prisidėti prie aplinkos gražinimo. Su darbo įrankiais ir užsivedimu padėjome tvarkyti. Nuo tada padedame kraštui tapti gražesniu savo padarytais darbais.

Saulė: Nors savanorystė yra be galo gera patirtis, daug jaunuolių vis nedrįsta pradėti ir prisidėti prie savo krašto gerovės. Kaip būtų galima „užkrėsti“ daugiau jaunimo savanoriauti?

Gabija: Pritraukimas ateina per pamatytas veiklas: ką veikiame, ką jaučiame padėdami ir ką jaučia aplinkiniai. Taip pat per kitų savanorių istorijas. Tad kuo daugiau jau savanoriaujančių žmonių dalinsis savo patirtimis, tuo daugiau žmonių, apie tai sužinoję, norės prisidėti.

Saulė: Kodėl tavo manymu verta savanoriauti?

Gabija: Savanoriaudami žmonės įgauna labai daug patirties. Kiekvienas savanoriavimas ir susibūrimas kartu yra kaip nuotykis, kurio metu gauname begalę gerų emocijų. Tos geros emocijos mus skatina eiti ir prisidėti, kai esame savo bendraminčių rate, kuriame jaučiamės saugiai ir galime išreikšti savo mintis.