2022 m. sausio 13 d.  jau penkioliktą kartą  Lietuvoje vyko Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti organizuota pilietinė iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija“.

Pilietine iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija“ prisimenamas 1991 metų sausis, kai vienybės ir laisvės siekio vedini  Lietuvos piliečiai pasiekė istorinę pergalę.  Tauta atsilaikė prieš sovietinių okupantų ir vietinių kolaborantų agresiją bei bandymą karine jėga įvykdyti perversmą ir apgynė atkurtos valstybės nepriklausomybę.

Jau daug metų prie šios iniciatyvos jungiamės ir mes – Pumpėnų gimnazijos bendruomenė. Jau nuo pat ryto visos klasės pasipuošė neužmirštuolėmis ir laisvės liepsna – Sausio 13-osios simboliais. Šiais simboliais jaunajai kartai perduodama žinia apie 1991 metų sausio įvykių prasmę mūsų valstybei. Laisvės gynėjų dienos minėjimas yra parodymas ne tik sau, bet ir visam pasauliui (taip pat ir potencialiems agresoriams), kad ir šiandien esame vieningi ir pasiruošę apginti iškovotą laisvę. Šiais metais žodį ,,LAISVĖ“ nutarėme sau ir visiems perteikti truputį kitaip, panaudodami naujas technologijas.

Dėkoju visiems, organizavusiems ir vykdžiusiems Sausio 13-osios paminėjimą.

Istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytojas Sigitas Jurkus