Saulėtomis birželio dienomis 3a klasės mokiniai stengėsi kuo daugiau mokytis kitose erdvėse ir  keliauti po gamtą. Nuvykome į Panevėžio kraštotyros muziejų. Jame vaikai dalyvavo edukacinėje programoje „Kai gyveno karaliai“. Trečiokai „nusikėlė“ į Lietuvos karaliaus Mindaugo laikus, sužinojo, kurias žemes jis valdė, kur ir kokiose pilyse gyveno, kaip atrodė karaliaus laiškai ir raštai, kaip jie buvo rašomi ir antspauduojami. O ir patys pabuvo rūmų raštininkais – parengė raštą ir jį užantspaudavo. Mokiniams buvo įdomu pamatyti, kaip atrodė karaliaus Mindaugo kariai ir jų ginkluotė, kiek svėrė riterio kalavijas ir šarvai. Kaip kare buvo naudojama katapulta – didžiausias ir pavojingiausias  tų laikų ginklas! Trečiokai turėjo galimybę net pašaudyti iš muziejuje esančios stilizuotos medinės katapultos. Edukacinėje pamokoje mokiniai pasidarė karaliaus karūnas, statė medinę pilį, sprendė istorines užduotis.

Kitą dieną nuvažiavome į Alpakų ūkį, esantį Panevėžio rajone Medikonių kaime. Vaikams buvo smagu  stebėti alpakas, smalsius ir draugiškus gyvūnus, kupranugarių giminaičius. Ūkio savininkė papasakojo, kad alpakos yra kilusios iš Ekvadoro, Peru, šiaurės Bolivijos bei Čilės ir gyvena bandomis, kad šie gyvūnai  yra auginami vilnai, kuri yra  lengva, švelni bei kelis kartus šiltesnė už avies vilną, todėl dažnai tai vadinama prabangos produktu. Vaikai turėjo progą pašerti alpakiukus žole, pamatyti, kaip jie maudosi.

Paskutinę mokslo metų dieną keliavome po Gegobrastos kaimą. Trečiokai susidomėję klausėsi mokytojos pasakojimo apie seną  šio kaimo atsiradimo istoriją, siekiančią net XIX a. antrąją pusę. Paskui apžiūrėjo sentinkių cerkvę ir kapines, perėjo „bedžionių tiltu“, jungiančiu Gegobrastos ir Toliūnų kaimus. Po ekskursijos visi smagiai iškylavo ant Lėvens upės kranto, vaišinosi skanėstais ir žaidė.

Tokios pamokos ilgam pasilieka mokinių atminty, o ir savojo krašto istoriją pažinti kiekvienam – privalu.                                        

3a klasės mokytoja Danguolė Anilionytė